-clasificare stiintifica:

zona de proveninenta:  Azaleele isi au originea in regiunile muntoase din S-E Asiei, doar cateva provenind din America de Nord si EuropaAmerica de Nord si Europa.


SFATURI PENTRU O INGRIJIRE OPTIMA:

- temperatura convenabila pentru crestere:
zi: 22-25ºC
noapte: 6-18ºC
- sub 13ºC, cresterea e mult incetinita
- nu suporta temperaturile ridicate si aerul uscat, care duce la vestejirea bobocilor

- lumina: semi-umbra

- apa: cu care e udata planta trebuie sa aiba temperatura camerei si sa fie usor acida. Vara se va pulveriza apa pe frunze, de 2 ori pe zi, iar iarna se recomanda sa se faca mai rar. Specialistii ne recomanda ca apa sa fie fiarta (nu suporta calcarul din apa care determina aparitia de cloroze si incetinirea cresterii), apoi cand o lasam sa se raceasca sa introducem turba (la 10 L de apa se adauga 1 L de turba ), iar udarea sa fie sub forma de pulverizare abundenta, pana cand va iesi apa prin gaurile de evacuare ale ghiveciului. Trebuie sa tineti cont de un lucru foarte important pentru aceasta floare, farfuria in care va sta ghiveciul sa nu aiba apa, fiindca "nu suporta sa stea in apa".

- substratul: poros, usor, fibros, hranitor, cu o aciditate pronuntata si capacitate mare de retinere a apei: turba, pamant de frunze de fag, ace de brad, 10% nisip si muschi sphagnum (care scade riscul imbolnavirii cu ciuperci care ataca radacina, ducand la putrezirea ei ).

- inmultirea: se poate face prin altoire sau prin butasi semi-lemnosi. Butasii, lungi de 3-4 cm se recolteaza in lunile ianuarie-februarie, din varfurile lastarilor si se inradacineaza in nisip. Inradacinarea este foarte dificila, de aceea este bine sa se foloseasca in acest sens hormoni rizogeni.

- pentru a stimula capacitatea de ramificare a plantei se vor ciupi lastarii, prin inlaturarea varfurilor acestora, pentru a favoriza cresterea lastarilor laterali, marind volumul plantei si a numarului de flori.

- fertilizarea se aplica cu solutii minerale in concentratie redusa.

- transplantarea, [in ghivece nu prea mari si nu prea inalte], se face dupa trecerea florilor

- taierile de corectie: luna mai - se elimina florile trecute, aplicandu-se taietura sub ele. lastarii lacomi, subtiri, prost plasati se inlatura.

- vara: udarea prin pulverizare, umbrirea prin amplasarea plantei intr-un loc ferit de insolatie, ingrasarea in cateva etape (3-6) si eventula combaterea bolilor si daunatorilor.

- toamna: transferarea plantei in locuri racoroase si luminate pentru parcurgerea perioadei de repaus. prin aceste lucrari Azaleea se pregateste pentru o noua inflorire catre primavara anului viitor.

- daca doriti o inflorire timpurie, tineti planta la temperaturi de peste 20ºC si administrati ingrasaminte lichide o data la doua saptamani, pana cand bobocii incep sa se deschida. Dupa inflorire pastrati planta la temperaturi de peste 10ºC pana primavara.  Azaleea infloreste in toate anotimpurile anului cu exceptia verii.

- stiati ca:
  • o bautura alcoolica traditionala facuta din flori de azalee, numita Tugyonju ("vin de azalee"), e produsa in Koreea?
  • azaleea e una dintre cele mai comune plante toxice pe care le inghit cainii, si e o planta otravitoare pentru ecvidee?
  • Grădina Botanică din Iaşi prezintă în fiecare an, în luna februarie, o expoziţie dedicată azaleelor şi cameliilor? Aceasta conţine peste 35 de soiuri de azalee.
  • cel mai mare cultivator si exportator de azalee este Belgia?
  • In Chinese culture, the azalea is known as "thinking of home bush" (xiangsi shu) and is immortalized in the poetry of Tu Fu and is used to rich effect in contemporary stories such as "A Sea of Blood-red Azaleas," in the collection Taipei People by the Taiwanese author Bai Xianyong?


  • alte sfaturi:
    Trandafirii muntilor - Azaleele
    Azalee sau trandafirul muntilor